Suomi.fi-valtuudet pähkinänkuoressa

Suomi.fi-palvelukokonaisuus korvaa Katso-tunnukset tämän hetkisen tiedon mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Tilitoimisto tarvitsee asiakkailtaan Suomi.fi-valtuudet hyvissä ajoin.
28.2.2020 Janne Fredman, johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Suomi.fi on palvelukokonaisuus, jonka avulla yritykset ja muut yhteisöt voivat valtuuttaa tilitoimiston hoitamaan puolestaan esimerkiksi veroasioita OmaVero-palvelussa, palkkailmoittamista tulorekisterissä tai KELA-asiointia. Suomi.fi siis korvaa Katso-tunnukset vaiheittain – tämän hetkisen tiedon mukaan 2020 loppuun mennessä. Tilitoimisto tarvitsee asiakkailtaan Suomi.fi-valtuudet hyvissä ajoin ennen vuoden 2020 loppua.

Suomi.fi-palvelukokonaisuus koostuu kahdesta osasta – tunnistuspalvelusta ja valtuutuspalvelusta. Lisäksi kokonaisuuteen sisältyy myös viestit-palvelu, joka kuitenkin on vielä kehitysvaiheessa ja tarkoitettu ainakin toistaiseksi vain henkilöille, ei yrityksille.

Tunnistuspalvelu

Suomi.fi-tunnistus on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Palvelu on käytössä valtion ja kuntien sähköisissä asiointipalveluissa, joissa käyttäjä pitää tunnistaa luotettavasti. Tilitoimiston työntekijä tai yrityksen edustaja voi tunnistautua Suomi.fi-tunnistuspalvelussa esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, henkilökortilla tai organisaatiokortilla. Eli omasta yksityiselämästä tuttu tunnistusväline käy sellaisenaan myös työasioiden hoitoon.

Lisätietoja tunnistuspalvelusta

Valtuutuspalvelu

Suomi.fi-valtuutuspalvelussa yritykset ja yhdistykset voivat Suomi.fi-tunnistautumisen tehtyään valtuuttaa tilitoimiston hoitamaan asioita puolestaan. Esimerkiksi Möttösen konepaja Oy:n toimitusjohtaja Matti Möttönen (nimenkirjoittaja) antaa yhtiön puolesta tilitoimistolleen Tiliveljet Oy:lle asiointivaltuudet veroasioiden hoito ja tulorekisteri-ilmoittautuminen. Tiliveljien toimitusjohtaja Teppo Tilipää on antanut toimiston kirjanpitäjille ja palkanlaskijoille tilitoimistonsa puolesta edustamisvaltuudet veroasioiden hoito ja tulorekisteri-ilmoittaminen, joten kaikilla tilitoimiston kirjanpitäjillä ja palkanlaskijoilla näin heti valtuudet asioida Möttösen konepajan asioissa OmaVerossa ja tulorekisterissä.

Lisätietoa valtuutuspalvelusta

Viestit

Suomi.fi-viestit on uudempi, vielä kehitysvaiheessa oleva palvelu, jossa henkilö voi valita haluavansa viranomaispostin paperin sijaan Suomi.fi-viesteinä. Käytännössä viestistä tulee ilmoitus omaan sähköpostiin ja sähköpostin saatuaan voi kirjautua Suomi.fi-tunnistautumisen kautta lukemaan viestin varsinaisen sisällön.

Suomi.fi-viestit palvelu on ainakin toistaiseksi tarkoitettu henkilöille eikä yrityksille.

LiiketoimintaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki