Luontoisetuihin muutoksia vuonna 2021 – polkupyöräetu, työsuhdematkalippu ja sähköautojen veroetu

Työnantajalle tuli vuoden vaihtuessa uusia mahdollisuuksia antaa työntekijöille ilmastoystävällisempiä luontoisetuja. Polkupyöräetu voi olla verovapaa, työsuhdematkalipun veronalainen osuus poistui ja täyssähköautoille myönnettiin määräaikainen verotuki.

20.1.2021 Eija Männistö

Työsuhdepolkupyörä uusi luontoisetu

Työnantaja voi vuoden alusta alkaen järjestää työntekijän käyttöön polkupyörän, jota voi käyttää myös yksityisajoihin, kunhan etu käsitellään verohallinnon ohjeiden mukaisesti palkanlaskennassa. Työsuhdepolkupyöräetu on verovapaa 1 200 euroon asti vuodessa. Hankintahinnan lisäksi etuun lasketaan mukaan vuosittaiset huoltokustannukset sekä kiinteät lisävarusteet valot, lukitus ja nastarenkaat ja pyöräilykypärä. Verottaja katsoo pyörän käyttöiän olevan viisi vuotta.

Työsuhdematkalipun veronalainen osuus poistui

Työsuhdematkalipussa aiemmin ollut 300–750 euron välinen veronalainen osuus poistui ja on nyt verovapaata 3 400 euroon asti vuodessa.

Joukkoliikenteen henkilökohtaisen matkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä on kuitenkin yhteensä 3 400 euroa vuodessa, jos työnantaja tarjoaa työntekijälle molemmat edut. Eli esimerkiksi polkupyörän verotusarvo 1 200 euroa vähennetään 3 400 eurosta ja loppuosa 2 200 voi olla työsuhdematkalipun verovapaata osuutta.

Täyssähköisen luontoisetuauton verotusarvoon alennus

Työntekijälle luontoisetuautona annetun täyssähköauton palkkana käsiteltävästä verotusarvosta voidaan tehdä 170 euron alennus kuukausiarvosta. Määräaikainen verotuki, joka on voimassa vuosina 2021–2025, voidaan käyttää vain niille luontoisetuautoille, joiden hiilidioksidipäästö on 0 g/km eli käytännössä täyssähköautoille. Lisäksi edellytyksenä on, että auto on ensirekisteröity Suomeen vuonna 2020 tai sen jälkeen. Auto voi olla joko vapaa- tai käyttöetuauto.

Edelleen voidaan lisäksi vähentää vapaan autoedun verotusarvossa huomioitavista auton käyttökustannusten osuudesta 120 euroa kuukaudessa tai 0,08 euroa kilometriltä, jos auton ainoa mahdollinen käyttövoima on sähkö.

Sähköauton latauslaite työntekijän kotiin

Mikäli työnantaja kustantaa työntekijän kotiin sähköauton latauslaitteen luontoisetuauton latausta varten, se voidaan laskea auton verollisiin lisävarusteisiin eikä sitä tarvitse enää käsitellä käyvästä arvosta erikseen työntekijän palkassa. Latauslaite ei saa siirtyä työntekijän omistukseen. Latauslaitteen kohdalla kyseessä voi olla joko täyssähköauto tai ladattava hybridiauto.

Sähköauton lataaminen työnantajan kustantamana

Auton sähkön latausetu työnantajan kustannuksella joko työpaikalla tai julkisissa latauspisteissä on verovapaa etu vuosien 2021–2025 aikana. Verovapaus koskee sekä työntekijän omaa että käyttöetuna saatua luontoisetuautoa. Latausedun osalta ei ole merkitystä onko auto täyssähköauto tai ladattava hybridiauto. Kuitenkaan työnantaja ei voi korvata työntekijän kotona tapahtuvaa lataamista edes sähkömittariin perustuen.

Tutustu tarkemmin Verohallinnon luontoisetupäätökseen vuodelle 2021.

VerotusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki