Yritys voi lainata takaisin alkuvuonna maksamansa arvonlisäveron – ota huomioon nämä asiat

Eduskunta on 22.6.2020 hyväksynyt lakiesityksen arvonlisäveron takaisinlainauksesta. Siinä Verohallinto maksaa hakemuksesta takaisin yrityksen alkuvuonna 2020 maksamat arvonlisäverot, ja niiden maksamisesta jälleen takaisin Verohallinnolle tehdään maksuohjelma. Maksuohjelman enimmäiskesto on kaksi vuotta.
22.6.2020

Takaisinlainaa ei voi hakea, mikäli yrityksellä on veroja ulosotossa tai jos se on laiminlyönyt veroilmoitusten antamisen. Takaisinlaina on vakuudeton luotto eli Verohallinto ei edellytä esimerkiksi takauksia lainan takaisinmaksamiseksi. Mikäli yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin, maksuohjelma peruuntuu ja ohjelmassa mukana olevat verot ovat heti perittävissä yritykseltä.

Takaisinlainattavina 1/2020-3/2020 erääntyneet arvonlisäverot

Verohallinto voi yrityksen hakemuksesta palauttaa tammi-maaliskuussa 2020 erääntyneet ja maksetut arvonlisäverot, kun yritys maksaa veroa kuukausittain.

Mikäli yritys maksaa arvonlisäveroa kolmen kuukauden jaksoissa, kyse helmikuussa 2020 maksetuista veroista, jotka tilitetään kolmen kuukauden jaksolta loka-joulukuulta 2019. Kalenterivuosimenettelyssä oleva yritys voi puolestaan saada lainattua neljäsosan vuodelta 2019 maksamistaan veroista.

Korko on vähennyskelvoton yrityksen tuloverotuksessa

Takaisinlainatulle arvonlisäverolle peritään 2,5 prosentin suuruista korkoa.

Korko on vähennyskelvoton yrityksen tuloverotuksessa. Laina poikkeaa siis normaalista pankkilainasta, jonka korko on yleensä yrityksen tuloverotuksessa vähennyskelpoinen. Osakeyhtiön verotuksessa korko vastaa 3,13 prosentin suuruista tuloverotuksessa vähennyskelpoista korkoa.

Korko juoksee veron alkuperäistä eräpäivää seuraavasta päivästä

Arvonlisäveron takaisinlainauksessa korko juoksee veron alkuperäistä eräpäivää seuraavasta päivästä lähtien, vaikka vero on ollut valtion kassassa, kun yritys on maksanut veron ajallaan eräpäivänä. Kun kyse on esimerkiksi 12.1.2020 erääntyneestä ja maksetusta arvonlisäverosta, korko lähtee juoksemaan eräpäivää seuraavasta päivästä tammikuussa, vaikka Verohallinto palauttaa veron hakemusten perusteella vasta heinäkuun 2020 aikana.

Harkitse ennen kuin haet

Arvonlisäveron takaisinlainaukseen ei kannata rynnätä suinpäin, mikäli valittavana on myös muita rahoitusvaihtoehtoja. Kannattaa siis verrata lainojen korkoa ja ottaa huomioon myös muut

luottokustannukset esimerkiksi vakuuden järjestämisestä aiheutuneet kustannukset vertailussa. Mikäli muita rahoitusvaihtoehtoja ei ole, on kuitenkin syytä miettiä sitä, miltä yrityksen tulevat kassavirrat näyttävät ja onko Verohallinnon maksuohjelmasta mahdollista selviytyä kuiville.

VerotusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki